News

A deconstructed extension: light through the crevices

15 March 2019

Computer Generated Image (CGI) of the rear

Computer Generated Image (CGI) of the rear

When our clients came to us a couple of years ago, they had plans from their previous architect who was proposing a large standard box extension.  They already had planning permission from Barnet Council for a ground floor rear extension to double the footprint of the house but they found it “just so boring”.

We jumped at the chance to deconstruct the layout.  As the house would become very deep, the main challenge was to bring light to the centre of the building.

Natural light strategy 1 –  between volumes

The rear extension is divided into three volumes, each containing a unique function: Entertainment, family dining, and kitchen. The large, outer volumes have sloping roof lines that allow a greater internal height for the primary functions. The middle volume, which is slightly smaller in scale, has a flat roof so there are large windows between the higher and lower volumes.

Hocroft House, Coloured Volumes and Internal Courtyards

Sketch showing the three volumes and courtyards

Natural light strategy 2 –  between the extension and the existing building

A glass link is proposed as a connection between the largest of the three rear volumes and the existing house, allowing for more natural light within the habitable spaces.

Natural light strategy 3 – courtyards

Within the middle volume, there will be two internal courtyards that balance out the circulation without the use of doors or partitions whilst bringing in natural light and ventilation to the heart of the house.

For this project, we used VR technology to give the client a detailed image of the project as it was in development. It also allowed us to quickly make changes to the materials as the design progressed.

CGI Internal View, Kitchen, and Dining Area

CGI of Internal View, Kitchen, and Dining Area

CGI Internal View Dining, Courtyard, and Living Area

CGI of Internal View Dining, Courtyard, and Living Area

CGI Internal View, Courtyard and Circulation

CGI of Internal View, Courtyard and Circulation

CGI Internal View, Dining Area

CGI of Internal View, Dining Area

CGI Internal View, Living Area

CGI of Internal View, Living Area

CGI Internal View, Kitchen

CGI of Internal View, Kitchen

CGI Internal View from Kitchen

CGI of Internal View from Kitchen

CGI Internal View, Kitchen and Dining Are

CGI of Internal View, Kitchen and Dining Area

CGI Internal View from Kitchen

CGI of Internal View from Kitchen

CGI Internal, Formal Dining Room

CGI of Internal, Formal Dining Room

 

The project will be on site in May so watch this space! 

Get in touch with our team.

Share —

Next

Open Space for The Society of Authors

Share your thoughts